Man kan springa på fett som energikälla. Det tar några år att ställa om kroppen till fettförbränning genom att strypa alla kolhydrater - pasta, potatis, ris mm. Efter det så har man en fantastisk möjlighet att springa långt på bacon och bearnaise. Fett innehåller fyra gånger så mycket energi i förhållade till vikt som socker.

Jag själv älskar råstekt potatis, råris, glutenfritt bröd, sötpotatis och rårispasta. Min kropp är långt ifrån optimerad för fettförbränning. Behöver med andra ord kolhydrater i mängder när jag springer.

Glukos

Ja, alltså om vi ska vara petiga bränner vi inte  glukos, utan  Adenosine TriPhosphate ATP med vatten, värme och koldioxid som restprodukter i  citronsyracykeln. Det här överstiger min fattningsförmåga något enormt - så låt oss bara kalla det glukos, OK?

By Narayanese, WikiUserPedia, YassineMrabet, TotoBaggins. Wikimedia

Det finns några olka vägar för att få ut glukos i blodet:

 • En stärkelse maltodextrin som efter spjälkning kan tas upp direkt i tarmarna, behöver inte passera levern.
 • Strösocker och rörsocker sacaros passerar levern och blir till glukos.
 • Druvsocker är en aldehyd typ glukos i fast form går rakt ut i kroppen.
 • Fruktos är en keton och kan tas upp efter bearbetning av levern.

Här är tricket: drar man bara i sig glukos blir det sockershock, insulinet jobbar och det blir en väldigt ojämn sockernivå. Du vill blanda snabbaste kolhydraterna med de som behöver lite längre tid att omvandlas till glukos för en jämnare nivå av glukos i blodet.

Sportdrycker

De flesta sportdrycker och gel innehåller en blandning av Maltodextrin, Sacaros och Glukos. Populära märken är uMara, Tailwind, Vitargo eller Enervit. De funkar bra allihopa. Enervit har en blandning av 28.4% dextros, 17.3% fruktos och 2.6% maltodextrin.

Tycker man att 280 kronor för ett kilo socker är lite tokigt kan man blanda sin egen sportdryck med inspiration från kända märken. Då hamnar man på under 40 kronor kilot istället.

Några har även koffein som prestationshöjare.  Tailwind har ca 100mg/100g, dvs en 100mg tablett per deciliter pulver, så 10 tabletter till ett kilo sportdryck låter rimligt.

Grenade aminosyror,  BCAA, hjälper muskeluppbyggnad och ökar uthålligheten. Vissa tror på det, andra inte. Det funkar för mig så jag kan rekommendera det. Det kan hur som helst inte skada.

Recept

Två ultra-verifierade recept för ett kilo sportdryck kommer här, du behöver en digitalvåg för måtten är på vikt.

Variant 1: Dextros-Sacaros - inspirerad av Tailwind/Enervit

 • 500g Dextros
 • 500g Sacaros
 • 25g elektrolyter/salt med både natriumklorid, kaliumklorid och magnesium.
 • En nypa citronsyra om man vill få bort lite av sötman.
 • 1000mg Koffein, valfritt

Variant 2: Maltodextrin-Fruktos - inspirerad av uMara/Maurten

 • 550g Maltodextrin
 • 450g Fruktos
 • 50g BCAA-pulver, smaksatt
 • 25g Elektrolyter/salt med natriumklorid, kaliumklorid och magnesium.
 • 1000mg Koffein, valfritt

Blanda med vatten så att du får i dig en 1/2 till 1 dl pulver i timmen vid hård ansträngning. Kroppen kan max ta in 80 gram kolhydrater i timmen.

Var hittar man ingredienserna?

Allt du behöver finns på MyProtein.com och Bulkpowders.com. Du får 30% rabatt på första beställning med  referrals-länkarna till Bulkpowders eller MyProtein

Dextros, glukos i pulverform

 1. Finns på ICA & Konsum etc som Dextropur.
 2. 5-kilos förpackningar från MyProtein eller från Bulkpowders - Dextros

Sacaros, vanligt socker

Fruktos

Maltodextrin

Salt, Elektrolyter

BCAA

Ren BCAA smakar helt vidrigt, men det finns smaksatt; Cola, Lime eller Citron balansera upp sötman bra.

Koffein

Väg upp och blanda

För den som verkligen vill veta hur det ligger till med socker och kroppen finns det en utmärkt sida på Träningslära.se  samt även på Presteramera.com