..är ett begrepp som jag först hörde av Al Gore när han öppningstalade på InUse  konferens From Business to Buttons, tror det var 2015.

Allt är uppkopplat. Bilen, huset, telefonen, TV'n. Informationen lagras, arkiveras och ingenting raderas. Övervakning av kroppen med sensorer under huden är snart en vardagssak, då har vi hela människan online.

Våra mobiltelefoner är den perfekta övervakningsteknologin. Position, ljud, bild, aktivitet. New York Times har visat hur företag samlar och säljer positionsdata och hur lätt det är att identifiera någon från den informationen.

Det kommer att ta några år och fler katastrofala dataläckor innan vi får juridiskt skydd och tydliga regler för användning av vår personliga data kring vanor, intressen, kroppen, ekonomi och relationer.

Innan det är på plats tror jag det är klokt att försöka minska mängden data vi lämnar ifrån oss privat. Testa hur mycket data du lämnar ifrån dig på EFF sajt Panopticlick

Det finns enkla, och möjligen desperata, sätt att begränsa den mängd data som du lämnar ifrån dig.

Det första och enklaste är att börja använda webbläsaren Dissenter. Det är Chrome i en mer integritetsskyddande variant. Även Firefox bryr sig om din integritet.

Tillägget uBlock Origin städar upp väldigt många trackers, det är även Open Source vilket ger en hel del trygghet.

Med en VPN-tjänst anonymiseras din IP-adress vilket gör det lite svårare för företag att följa dig på webben. Kan rekommendera Nord VPN och VPN Unlimited

Med VPN aktiverat på routern anonymiseras alla enheter anslutna till WiFi-nätverket i ett svep - alla telefoner, xbox, smart-TV, etc - det är värt den extra ansträngningen.

Att hantera Facebook är kritiskt - de följer dig över hela webben. Facebook Container för Firefox låser in Facebook på deras sajt. Du kan ha Messenger utan att Facebook-appen genom att installera Disa istället. Den hanterar Telegram, Messenger och vanliga SMS, allt på ett ställe.

Om du lagrar fotografier och dokument på Google Drive och inte är OK med att Google kör ansiktsigenkänning på dina fotografier kan du flytta över dem till mega.nz som inte analyserar filer och fotografier.


Omslagsbild Dmitry Bayer