Det var svårt att hitta en fungerande ersättare för Google Photos och Drive, det är väldigt bra tjänster, men som alltid - "If it's free you're the product". Märkligt att inte fler känner till FileRun som löser det problemet!

En terabyte lagringsutrymme för dokument, bilder, filmer och musik på hemma-nätet med en NAS, Network Attached Storage, är väldigt trevligt. Men att hålla reda på alla bilder, dokument och filmer är knepigare.

Det måste gå att söka, förhandsgranska och dela filer med en länk i mailen till vänner och familj - precis som med Google. Som jag har letat och testat. FileRun har visat sig överlägsen FileCloud, NextCloud, OwnCloud och andra alternativ för en egen mediaserver.

Musik, fotografier, filmer, office-dokument, e-böcker, PDF-dokument och ja, typ allt i ett krispigt gränssnitt med mp3-spelare, bildredigering och e-boksläsare. Konverterar mellan alla möjliga format med hjälp av Zamzar.

Hämta ned alla filer och fotografier i din GoogleDrive med GoogleTakeout och lägg dem lokalt på en hårddisk eller hemma-RAID/NAS.

FileRun är skapad i PHP och inte OpenSource, fritt upp till 10 användare utan några andra begränsningar. Lika smidig i mobilen som i webbläsaren på datorn. Så här ser fotohanteringen ut..

Här är vi bildredigeringen - beskär, justera, skala och rotera....

FileRun hanterar även Word, Excel, PowerPoint och LibreOffice Writer, Calc, Impress. Den här bilden kommer från utvecklarna...

FileRun kan installers på Synology NAS, en Raspberry Pi, en egen server med OpenMediaVault eller en molnbaserad Ubuntu-server på Digital Ocean. Finns även som Docker-container -  då är allt uppe och snurrar på 10 minuter. Här en länk till dokumentationen

Mera om FileRun på användarforum eller hemsidan