Vi samlades klockan åtta en morgon när man inte kunde se handen framför sig i dimman. Från Rydebäck sprang vi söderöver mot Landskrona. Solen gick upp och vi sprang i ödmjuk tystnad när dimman lyfte och förändrade landskapet. Mattias stannade till och tog en av de vackraste löparbilderna någonsin.

Mitt i denna ordlösa skönhet är min kropp ett Bluetooth-nätverk. Pulsmätaren runt bröstet och fotpodden på skon levererar data till GPS-klockan som registrerar position, steglängd, kadens, sträcka, tempo, puls och avverkade höjdmeter.  Data bearbetas till  Watt, den effekt min kropp levererar i realtid. 240W i trivseltempo utefter kusten.

Med den informationen vet jag hur hårt jag kan pressa kroppen under flera timmar utan att vägga, som vi säger, när muskelcellerna inte får tillräckligt med syre under längre tid. Utan syre jobbar musklerna anaerobt i 'panikläge' och fylls långsamt med slaggprodukten mjölksyra. Musklerna stelnar och all kraft försvinner.

Fotpodden har trådlös induktionsladdning, 20 timmar batteritid och väger 7 gram. Tri-axels gyro, mikroprocessor och bluetooth-interface. Tillverkaren Stryd  säljer fotpodden för $200. Egentligen ofattbart att det här är konsumentelektronik.

Nu kan jag följa min träning på ett helt nytt sätt - effekt. Vilken effekt klarar min kropp att leverera under flera timmar? Tränar jag rätt, vad behöver jag jobba på. Och när det är tävling kan jag vara säker på att jag inte kör för hårt, både uppför och utför.

Tidigare har jag sprungit på magkänsla kring puls, tempo och upplevd ansträngning. Nu har jag ett enda värde att hålla reda på för rätt tempo under träning och långlopp.

Det som är mest imponerande är att det fungerar. Efter fem år av regelbunden löpning har jag lärt känna mina tempogränser och pulszoner för att kunna springa långt utan mjölksyra -  effektdata jag får Stryd bekräftar dem.

Det är lätt att missa att den första kommersiella GPS-mottagaren var TI-4100 NAVSTAR som lanserades 1981 och vägde 24 kilo.

Credit: National Air and Space Museum, Smithsonian Institution