Saker och ting kan inte vara gratis. Människor som skapar innehåll och programvara måste kunna försörja sig på något sätt. Frågan är bara hur det ska gå till. Idag kan vi välja mellan reklamfinansierat, sponsorskap, prenumerationer och micro-payments.

Annonsörerna gräver sin egen grav med re-targeting,  autospelande videoannonser, pop-ups och nedräkningsannonser. Jag tror inte  på annonsfinansierat framöver. Användarnytta vinner alltid i längden - en bättre lösning är alltid ett klick bort.

Den som vill snabba på döden för annonsfinansierat innehåll kan sätta upp den ultimata lösningen för all annonsblockering, pi-hole. Ett underbart sätt att inte bli monetized, som det så fint heter på engelska. Pi-hole jobbar tillsammans med routern på nätverksnivå - det betyder att den även kan blockera annonser in-game och i appar på mobilen.

pi-hole är något av ett underverk. Ett DNS-sinkhole som med hjälp av listor för reklamservers och trackers förintar dem på hemmanätet.  Jag har pi-hole på en  Raspberry Pi från 2012 ansluten till routern.  

Läser även in en gigantisk lista som blockar två miljoner porrsajter vilket är väldigt trevligt när man har barn i huset.

Raspberry Pi körs på Rasbian Linux och använder pi-hole's egenutvecklade DNS-resolver FTLDNS, Faster Than Light DNS. Ödmjukt yes. Men sant.  Och med webbserver för inställningar och administration.  Väldigt smidigt det hela.    

Efter att ha löst ett problem uppstod ett annat  - hur kommer jag åt den Raspberry Pi som nu står i teknikskåpet utan vare sig tangentbord eller skärm.  Lite googling så hittade jag Dataplicity för Raspberry och livskvalitén gick upp något enormt.

Löjligt enkelt att sätta upp och fungerade på första försöket. Dataplicity kan även smyga ut en webbsajt genom routern utan att behöva ändra någonting i brandväggen.

Den tekniskt intresserade läsaren kanske nu skakar på huvudet och tänker omöjligt, det kan inte fungera. Likväl, så gör det. Här nedan bilden från dataplicity.com som förklarar tricket.

Pi bakom brandväggen initierar kontakt med Dataplicity's server -  routern kommer därför att släppa igenom svaret från servern. Routern tror att det är en dator som surfar och märker inte att kontrollen faktiskt går åt andra hållet - Dataplicity's server styr datorn bakom brandväggen på LAN. Opportunistic Networking kallas det tydligen.  Bravo hur som helst.