Saker och ting kan inte vara gratis. Människor som skapar innehåll och programvara måste kunna försörja sig på något sätt. Frågan är bara hur det ska gå till. Idag kan vi välja mellan reklamfinansierat, sponsorskap, prenumerationer och micro-payments.

För den som tycker att det här med reklamfinansierat innehåll helt har spårat ur är pi-hole är något av ett underverk. Ett Open Source DNS-sinkhole som med hjälp av listor för reklamservers och trackers förintar dem på hemmanätet.

Din webbläsare slipper inte bara alla annonser, den blockar även alla trackingscript som annars följer dig vart du än går på nätet. Det gör att webbsidor laddas snabbare och internet blir en väldigt mycket bättre upplevelse.

Läser även in en gigantisk lista som blockar två miljoner porrsajter vilket känns bra när man har barn i huset.

Raspberry Pi körs på Rasbian Linux och använder pi-hole's egenutvecklade DNS-resolver FTLDNS, Faster Than Light DNS. Ödmjukt yes. Men sant.  

Efter att ha installerat Pi-hole hittar du administrationen på  http://pi.hole för att se status och ändra inställningar  Väldigt smidigt det hela.    

Lycklig blir jag även över den nya funktionen Local DNS där jag enkelt kan ge ett namn till alla enheterna hemma under .lan domänen. Laserskrivaren heter då hplaser.lan istället för 192.168.1.117 och jag använder .tail för de molnenheter som ansluter över Tailscale VPN.

Ett alternativ till pi-Hole är AdGuard för Raspberry - den kan installeras som en snap-file efter att man installerat stöd för Snap's på Raspbian.

Hur som helst, hur kommer jag åt den Raspberry Pi som nu står i teknikskåpet utan vare sig tangentbord eller skärm.  Lite googling så hittade jag Dataplicity för Raspberry Pi och livskvalitén gick upp något enormt.

Löjligt enkelt att sätta upp och fungerade på första försöket. Dataplicity kan även smyga ut en webbsajt genom routern utan att behöva ändra någonting i brandväggen.

Den tekniskt intresserade läsaren kanske nu skakar på huvudet och tänker omöjligt, det kan inte fungera. Likväl, så gör det. Här nedan bilden från dataplicity.com som förklarar tricket.

Pi bakom brandväggen initierar kontakt med Dataplicity's server - routern kommer därför att släppa igenom svaret från servern. Routern tror att det är en dator som surfar och märker inte att kontrollen faktiskt går åt andra hållet - Dataplicity's server styr Pi bakom brandvägg och router på ditt hemmanät. Opportunistic Networking kallas det tydligen. Bravo hur som helst.