Saker och ting kan inte vara gratis. Människor som skapar innehåll och programvara måste kunna försörja sig på något sätt. Frågan är bara hur det ska gå till. Idag kan vi välja mellan reklamfinansierat, sponsorskap, prenumerationer och micro-payments.

pi-hole är något av ett underverk. Ett DNS-sinkhole som med hjälp av listor för reklamservers och trackers förintar dem på hemmanätet.  Jag har pi-hole på en  Raspberry Pi från 2012 ansluten till routern.

Det gör även att webbsidor laddas mycket snabbare, din webbläsare slipper alla trackingscript.  

Läser även in en gigantisk lista som blockar två miljoner porrsajter vilket känns bra när man har barn i huset.

Raspberry Pi körs på Rasbian Linux och använder pi-hole's egenutvecklade DNS-resolver FTLDNS, Faster Than Light DNS. Ödmjukt yes. Men sant.  

För att sätta upp ett pi-hole på ditt hemmanät..

  1. Skaffa en Raspberry Pi. 1'an 2'an och Pi v3 fungera bra - se bara till att du har en modell med en LAN-plugg, dvs nätverkssladd.
  2. Använd en annan dator för att installera operativsystemet Raspbian på SD-kortet. Om du i nästa steg vill installera pi-hole utan skärm och tangentbord genom att logga in över SSH måste du skapa en fil som heter "ssh" i rot-partitionen.
  3. Anslut din Raspberry med LAN-kabel till routern, starta upp och logga in över SSH (eller anslut HDMI-skärm och tangentbord) och kör installations-scriptet. Notera vilket IP-nummer din Raspberry får.
  4. Logga in på routern och lås din Raspberry's tilldelade IP-adress, dvs gör den statisk.
  5. Ändra din routers DNS-server från Automatisk till den IP som din Raspberry har fått av routern.
  6. Klart!

Nu kan du logga in på Pi-Hole under http://pi.hole på hemmanätet för att göra inställningar och sköta administration.  Väldigt smidigt det hela.    

Efter att ha löst ett problem uppstod ett annat  - hur kommer jag åt den Raspberry Pi som nu står i teknikskåpet utan vare sig tangentbord eller skärm.  Lite googling så hittade jag Dataplicity för Raspberry och livskvalitén gick upp något enormt.

Löjligt enkelt att sätta upp och fungerade på första försöket. Dataplicity kan även smyga ut en webbsajt genom routern utan att behöva ändra någonting i brandväggen.

Den tekniskt intresserade läsaren kanske nu skakar på huvudet och tänker omöjligt, det kan inte fungera. Likväl, så gör det. Här nedan bilden från dataplicity.com som förklarar tricket.

Pi bakom brandväggen initierar kontakt med Dataplicity's server - routern kommer därför att släppa igenom svaret från servern. Routern tror att det är en dator som surfar och märker inte att kontrollen faktiskt går åt andra hållet - Dataplicity's server styr Pi bakom brandvägg och router på ditt hemmanät. Opportunistic Networking kallas det tydligen. Bravo hur som helst.