Alla mina år med Windows och Mac har varit en kavalkad av virus, säkerhetshål, uppdateringar, drivrutiner och licensnycklar. Under de senaste åren har jag gjort en förflyttning och nu är allt 100% Linux och Open Source.

Saker började förändras till det bättre 1991 när den numera hyggligt kända Linus Thorvalds släppte Freax. Linus tyckte 'Linux' skulle vara lite mycket ego i det hela. Lyckligtvis fanns Ari Lemmke som skrev den första FTP-servern för Freax. Han spikade Linux som namn. Bra där, Ari.

Det som fyller mig med förundran är hela Linux-världen bygger på en idé - att det ska vara fritt. Inte gratis, utan fritt som i en starköl på krogen. Om någon bjuder dig på en öl så känns det bra att bjuda tillbaka. Så, jag har fri tillgång till all programkode i hela Linux. Koden till Linux kärna finns på nätet - ladda ned från ... https://github.com/torvalds/linux

Source from Linux Kernel init ramfs from Github 

Med tillgång till källkoden kan jag bygga någonting eget, någonting nytt eller förbättra det som finns - men jag måste dela med mig.  Jag kan inte sitta på saker under egen copyright - men kan självklart ta betalt för mitt jobb. Det jag skapar tillfaller alla som använder Linux - på samma sätt som jag kan ta del av deras arbete.

Öppenheten resulterar även i en oerhörd mängd varianter och anpassningar. Matematik, media-produktion, AI, kontorsmiljö - för varje användningsområde finns det en Linux-konfiguration som är optimerad.  

Windows och MacOS har ett gränssnitt. Med Linux kan jag skapa hundratals olika gränssnitt baserat på fönsterhanterare, ikoner, typsnitt - allt går att styra in i minsta detalj. Det blir lite stökigt att hålla ordning på allting. Gnome, XFCE, i3, OpenBox, Gala, Fluxbox... men titta vad som går att göra..