Det finns skönlitterära böcker som förändrat mitt liv. Malte Laurids Brigges dagbok, Sömnens Broder,  Neuromancer. Det finns även facklitteratur som gjort detsamma; Tor Nørretrander's The User Illusion, Nassim Nicholas Taleb's Den Svarta Svanen. Och nu har jag en till: Homo Deus, a brief history of Tomorrow av Yuval Noah Harari.

Författarens första bok Sapiens tog läsaren från de tidigaste människoaporna fram till idag. Jordbruk, djurhållning, skapandet av pengar, religion och nationernas uppståndelse. Alltigenom tvärvetenskapligt över historia, biologi, filosofi och ekonomi.

Uppföljaren Homo Deus tar avstamp i människans agenda och blickar framåt; mera lycka, mindre död. Människan har nu tillgång till teknologier där vi tar över evolutionen med hjälp av genetik och Artificiell Intelligens. Vad kommer det att innebära?

När jag kom till kapitel 4 blev det väldigt intressant. The Storytellers.

Humanismen, modernismen och de liberala filosofierna får sig rejäla kängor - fria viljan som utgångspunkt håller inte.  Samtidigt är det humanismen som burit fram hela vårt samhälle - idén om den okränkbara unika individen med fri vilja och mänskliga rättigheter.

Moderniteten sammanfattas med "Människorna gav upp det meningsfulla i utbyte mot makt."

Lösningen är Storytelling, vi skapar våra berättelser för att ge mening till vår existens. Berättelsen om folket, nationen, företaget. Men de är fiktiva, någon reell meningsfullhet finns inte.

Vi är inte längre del av någon helhet eller kretslopp. Vi är inte Guds skapelse som det finns en övergripande plan för.  Det finns inget meningsfullt med min existens - den är helt i händerna på mina medmänniskor; ingenjörer, politiker & samhällsbyggare.

Det finns bara jag med en fri vilja och ansvar för att skapa det meningsfulla i varje ögonblick.

Insha'Allah, om Gud vill, har vi avvecklat. Nu står människan ensam med ansvar för sin framtid och existens; vi vill vara lyckligare, leva längre, vara mindre sjuka. Något annat, räck upp handen? Vår fria vilja kan styra vart vi vill. Här behövs inget sammanhang eller någon gudomlighet med en plan att ha förtröstan i.

Yuval Noah Harrari - Foto Jasmina Tomic / TED

På bilden nedan en organoid. Mänskliga stamceller odlade till en ärtas storlek, det blir en liten hjärna i labbet. Organoiden skapar sina neuronala nätverk och reagerar på ljus. Några forskare är lite tveksamma om man får skapa saker som eventuellt kan uppleva smärta.  

Vi är i övergången till den fjärde industriella revolutionen där hårdvara, mjukvara och biologi knyts ihop i globala nätverk. Jag tror Homo Deus är ett viktigt bidrag till dialogen om hur vi ska ha det framöver.

Det finns många tecken på att vi ödelägger vårt habitat på denna underbara lilla blå planet. Att skaka på axlarna och säga "Shit happens", vår planet kommer att trycka på Extinction-knappen. Om 200.000 år rullar allt vidare i annan form och det är inget konstigt med det.  

Hur får vi stopp på det här - och vad ska vi ha istället? Som Bill Clinton sade, 'It's better to be for something, than against".

Utöver det är det en makalöst bra bok som är ren njutning att läsa, en intellektuell tour-de-force av någon som klarar att fläta ihop vitt skilda fenomen och betraktelser till ett unikt perspektiv på Homo Sapiens.

my house is near the forest so this is a blessing.
Photo by Hamed Hosseini / Unsplash

Omslagsbild  Thomas Tucker - Unsplash