Mycket får man vara med om. Speciellt att Microsoft under lång tid inte hade "säkerhet" på sin att-göra lista. Det vara bara Mera! Snabbare! Bättre! Och då blev det som det blev.

Idag har vi utpressningsprogram som krypterar alla filer och låser upp om vi betalar. Virusprogram som tar över mikrofon och webbkamera. Zombie-program som ligger vilande och aktiveras av utpressare för att blockera kommersiella sajter. Inte roligt. Väldigt mycket ohyra, helt enkelt.

På den här bloggen berättar jag om program och system jag använder själv varje dag. Saker som fungerar. VPN från KeepSolid, adblocker med pi-hole, e-post med Fastmail. Och, nu kan jag verkligen rekommendera Sophos Cybersäkerhet.

Äntligen har jag hittat någonting som fungerar. Ursprungligen för större företag men nu tillgängligt för privatpersoner. Sophos Cybersecurity. Det var på tiden.

Viktigt är att cyberskyddet inte väsnas och bara jobbar på i bakgrunden. Alla som provat McAfee antivirus vet att det är välkänt för att göra datorn mer eller mindre oanvändbar.

Ett premium-abonnemang med Sophos hanterar hela familjens behov - upp till 10 datorer och mobiltelefoner.

Ingen inloggning eller mixtrande med program på datorerna, allt styrs och övervakas från en kontrollpanel i webbläsare. Snyggt!

Sophos gör allt och lite till. Och gör det riktigt bra.

  • Identifierar och blockerar virus, använder maskininlärning ('AI') för att identifera nya 'zero-day' virus innan de hinner spridas.
  • Blockar skadliga webbsajter, skyddar filer från att krypteras, låser webbkameran, övervakar installerade program och kollar USB-stickor.
  • Övervakar och blockerar anslutningar från datorn till opålitliga servers på Internet.
  • Fungerar på Mac, PC, Android, iPhone...

Sophos mera


När Sophos identiferat och hanterat ett hot får jag ett mail som berättar vad som har hänt och om jag behöver göra någonting:

För alla som har barn vid datorerna hemma är webbfiltret en bra sak. Det går att blocka ut hela kategorier så att ungarna inte trillar in på något riktigt vidrigt. Det fungerar även på telefonen över mobilnätet - vilket exempelvis pi-hole inte gör.

Sophos blev även Macworld's Editors Choice 2018 - bra saker med andra ord.

Photo by Jordan Heath on Unsplash