Mycket får man vara med om.  Microsoft hade under många år inte "säkerhet" på sin att-göra lista. Det vara Mera! Snabbare! Fler funktioner! Och då blev det som det blev.

Idag har vi utpressningsprogram som krypterar alla filer. Spionprogram tar över mikrofon och webbkamera. Miljontals zombie-virus ligger vilande globalt och aktiveras för att slå ut kommersiella sajter och infrastruktur. Inte roligt.

Sophos är ett 'cyberskydd' som inte väsnas, det jobbar på i bakgrunden. Alla som provat ex McAfee antivirus vet att det kan göra datorn mer eller mindre oanvändbar.

Ingen inloggning eller mixtrande med program på datorerna. Allt styrs och övervakas från en kontrollpanel i webbläsare. Snyggt!

Sophos gör allt och lite till riktigt bra.

  • Identifierar och blockerar virus, använder maskininlärning ('AI') för att identifiera nya 'zero-day' virus innan de hinner spridas.
  • Blockar skadliga webbsajter, skyddar filer från att krypteras, låser webbkameran, övervakar installerade program och kollar USB-stickor.
  • Övervakar och blockerar anslutningar från datorn till opålitliga servers på Internet.

AI-biten är spännande; genom att följa vad som händer 'i maskinrummet' på Windows eller i Linuxkärnan kan Sophos reagera på de sekvenser som ett virus måste utföra när de ska kommunicera med sin kontrollserver.  Sophos blockerar helt nya virus, de som kallas zero-day.        

När Sophos identifierat och hanterat ett hot får jag ett mail som berättar vad som har hänt och om jag eventuellt behöver göra någonting:

För alla som har barn vid datorerna hemma är webbfiltret en bra sak. Det går att blocka ut hela kategorier så att ungarna inte trillar in på något vidrigt. Det fungerar även över mobilnätet - vilket exempelvis pi-hole inte gör.

Photo by Jordan Heath on Unsplash