Federico Faggin och Masatoshi Shima. Männen som skapade den första mikroprocessorn omkring år 1971. Här är berättelsen om hur Intel 4004 blev till.

Intel lånade Federico från företaget Fairchild. 1968 hade han utvecklat en tillverkningsmetod som använde kisel för att skapa IC, integrerade kretsar. Väldigt kompakta kretsar var nu möjliga och det banade vägen för att skapa en mikroprocessor redan 1970.  

Vad Federico hade åstadkommit var en konstruktionsmetod för "godtyckliga kombinatoriska och klockade sekventiella funktioner". Låter inte så spännande, och vem hade kunnat ana var det här skulle ta vägen?

Nu kommer Masatoshi in i bilden. Han är mjukvaru- och logikdesigner utan någon tidigare erfarenhet  av att skapa integrerade kretsar. Federico lärde upp honom för att skapa de  detaljerade kretslösningarna.

Masatoshi arbetade senare tillsammans med honom på Zilog - det första företaget som enbart tillverkade mikroprocessorer. Federico och Masatoshi utvecklade mikroprocessorn Z80, som fortfarande produceras idag.

Det var Z80 som var CPU i Sir Clive Sinclair's ZX-81 - hemdatorn som styrde in mitt liv på en helt fantastisk resa. ZX-81'an på bilden nedan är extrautrustad med 16 kilobyte minne, den hade 1 kilobyte i grundutförande.

Nyfikna sinnen kan prenumerera på NewMind kanalen på YouTube. De har bland annat gjort tre filmer om vad som händer inne i mikroprocessorn..

Text ursprungligen från Wikipedia och min bearbetning CC-share-alike

Omslagsbild Thomas Nguyen  CC BY-SA 4.0