Efter att ha varit både gift och i samboförhållande trivs jag väldigt bra med att ta hand om mig själv och ansvara för tre barn just nu. Men, planen är inte att vara singel resten av livet. Haverier med tidigare relationer var på mitt ansvar - jag var inte tillräckligt uppmärksam på egna behov och min partners värderingar.

Jag har en profil på en dejtingsajt - OKcupid. OKC använder matematiska modeller för att matcha potentiella partners. Jag finner det djupt fascinerande, och OKC är helt öppna med hur deras system jobbar. Den som har en master i datavetenskap och algebra kan göra ett försök på OKC's tekniska blogg.

Jag är ibland överraskad av vad OKC föreslår, men efter lite småprat visar det sig att systemet är ganska gediget. Det fungerar, med andra ord.

Jag vill även ge OKC en hel del beröm för att de sparkade ut ledaren för Amerikanska vit-makt rörelsen, Chris Cantwell. Har ingenting med kärlek att göra. Adjö. Hej då länge.

OKC stänger av rasister

Det hindrar dock inte att vi människor dejtar på hudfärg och etnicitet. OKC publicerade data ur deras system 2009. De har inte publicerat någonting sedan dess. Kan misstänka att det här inte landade så värst bra.

Matchningssystemet i OKC tar inte hänsyn till etnicitet. Matchning sker i utgångspunkt från egna preferenser om ålder, längd, geografi, önskan om barn och andra showstoppers. Etnicitet finns inte som preferens, men egen etnicitet anges i användarprofilen. Användare svarar på hundratals värderingsfrågor som blir grunden för matchningen. OKC presenterar sedan förslag som - om vi filtrerar på etnicitet - ser ut så här:

OKC matchning på etnicitet

OKC tror att de här personerna skulle kunna vara intresserade av varandra baserat på värderingar och gemensamma intressen. I diagrammet ser man att det är jämnt fördelat över olika etniciteter. Så hur går det då när en man tar kontakt med en föreslagen match? Inte lika bra. Här ser vi hur kvinnorna svarar på kontaktförfrågningar från männen:

OKC svarsfrekvens på entniciet

Vad betyder det här? Med OKC's egna ord:

White women prefer white men to the exclusion of everyone else — and Asian and Hispanic women prefer them even more exclusively. These three types of women only respond well to white men. More significantly, these groups’ reply rates to non-whites is terrible.

Ingen överraskning att vi har publika värderingar mot rasism och exkludering baserat på etnicitet, men anonymt framför datorn ... är det lite annorlunda.

Läs hela texten på OKC blog Omslagsfoto Anete Lūsiņa