Efter att ha spelat in äventyr under en dag med GoPro sitter man där med timmar av material att gå igenom. Dåliga tagningar, knas med ljudet, och många minuter där det inte händer någonting alls. Kasta, trimma, sortera. Sedan kan man börja redigera.

Nya GoPro Hero7 ger en första känsla av hur det kommer att se ut om några år när bildanalys med AI, Artificiell Intelligens, är standard i videokameror.

Samtidigt som video spelas in analyserar kameran bilden och skapar metadata - taggar - som lagras i videofilen.

Exempel på metadata/taggar som kameran kan skapa under inspelning är strand, sol, hund, snö, tårta, skratt, ansikte, cykel, närbild, horisont, bil....

Dessa taggar gör det sedan möjligt för redigeringsprogrammet att välja ut bra sekvenser, hitta ett musikspår, trimma videoklippen mot musiken och sätta ihop en första grovredigering av filmen. Automatiserat på några sekunder.  

Redan idag använder Hero7 bildanalys för att ställa vitbalans, exponering, känslighet/ISO och färgtemperatur. Resultatet blir perfekt nattfoto, strand & snö utan överexponeringar, vibrerande solnedgångar och skarpa actionbilder. Kameran gissar vad den har framför sig och ställer in sig optimalt för just den situationen.

Matti Happoja har gjort en video om Hero7 och kommit fram till samma sak som jag - det här är kameran GoPro borde ha gjort för länge länge sedan. Nu finns det vassa konkurrenter från Sony och Garmin, så vi får se hur det går.  Matti har även tagit omslagsbilden här på bloggen.