Photoshop 1.0 lanserades 1990 - för sisådär 30 år sedan. Branschstandard för alla som arbetar visuellt och Creative Suite-kunskaper är en förutsättning i all rekrytering. Vi kommer att ha Photoshop med oss i all evighet. Eller kanske inte?

Publiceringsverktyget Quark Express hade en marknadsandel på 95% under 90-talet med fullständig hybris som konsekvens.  De hade den erkänt värsta supporten och agerade arrogant mot användarna. Adobe lanserade utmanaren InDesign - en tekniskt överlägsen produkt med utgångspunkt i användarnas behov. Idag har Quark Express en marknadsandel på 0.45%.

Photoshop har utvecklats till en 18-hjuls monstertruck som kan ta sig an allt och lite till. Det blir väldigt krävande på system, det blir rörigt och det är tungjobbat. Feature bloat, som det kallas, när nya verktyg läggs till kontinuerligt.

Photoshop är en del av Adobe Creative Cloud. En prenumeration kostar 120kr per månad om man nöjer sig med enbart Photoshop. När vi slutar betala, slutar programmet att fungera. Vi måste betala i all evighet för Photoshop, med andra ord.

I det perspektivet är det inte helt vansinnigt att försöka utmana Adobe vilket är vad Serif Affinity har gjort. Utöver Photo har de även Designer som tar sikte på Adobe Illustrator och Publisher som ersätter InDesign.

Affinity Photo är vasst. Riktigt vasst. Intuitivt, elegant och snabbjobbat. Vektor och rastergrafik integrerat. Magisk selection brush för att frilägga, non-destructive Live filters och effekter kan modifieras löpande, RAW 'framkallning', tighta typografikontroller, vektorlager, pixellager, effektlager.....

Missa inte Affinity's Creative Sessions på YouTube där kreatörer visar hur de jobbar med Photo, Designer och Publisher

Hårdvaruaccelerering och grafikkort fanns inte när Photoshop introducerades och arbetsflödet skapades med den begränsningen.  Med utgångspunkt i hårdvaruaccelereing kan Affinity Photo hantera beräkningsintensiva moment som pattern layers, live dynamic filters, liquify, 60fps zoom, panorama stitching och HDR-bearbetning intuitivt och non-destructive.

En känsla av overklighet infinner sig när jag jobbar med Photo, det går fruktansvärt snabbt på en i5 PC med 16gb RAM och ett 10 år gammalt QuadroFX 2000 grafikkort.

Photo håller reda på min kontext som de kallar "Personas"; gränssnittet anpassar sig efter vad jag jobbar med och aktiverar de verktyg jag behöver.  

Utan import och export till PSD skulle Photo inte ha en chans. Här en import med alla layers och effekter intakta..

Här en focus-merge skrytbild som Affinity delat med sig av. Vid extrema närbilder blir fokusdjupet i kameran väldigt begränsat. Genom att ta ett antal bilder med olika delar i fokus kan Affinity Photo lägga ihop flera bilder till en där allt är i fokus....